BOKRECENSION: Yngwie J Malmsteen – Såsom i himmelen, så ock på Jorden

Sorry folks – This is a Swedish book, and will therefore write this in Swedish.

Har just fått hem boken “Yngwie J Malmsteen – Såsom i himmelen, så ock på Jorden” skriven av ingen mindre än min hjälte Anders Tenger, så tänkte passa på att skriva ett par rader om boken.

Anders Tengner behöver ingen vidare introduktion. Alla borde vid det här laget veta vem det är, och vad han gjort för hårdrocksscenen i Sverige. Därför var det med stora förväntningar som jag satte mig ner med ett av hans kanske största verk hittils – “Yngwie J Malmsteen – Såsom i Himmelen, så ock på Jorden“.

Även om Yngwie har varit kontaktad och tillfrågad om att delta i boken, har han själv valt att avstå och boken bygger således helt på gamla artiklar och minnen och intervjuer från cirka 50 personer som på ett eller annat sätt känt och varit närvarande under Yngwies liv – alltifrån skolfröknar till flickvänner och bandkollegor.

Jag måste erkänna – som ett stort fan av Anders Tengner så såg jag väldigt mycket fram emot att läsa boken bara för den sakens skull, och hade stora förväntningar. Förväntningar som med råge uppfylldes.

Boken är välfylld och detaljrik – utan att egentligen ha vetat särskilt mycket om Yngwie sedan tidigare, så inges känslan att man nu har fått en ganska klar överblick och insyn i Yngwies liv, både på det personliga planet och hans yrkesverksamma. Anders har ett lätt språkbruk som är mer personligt – inte särskilt uppstyltat och ”akademiskt”, om ni vill, utan rakt på sak, med en personlig touch. Det gillar vi. Sånt är bra. Sättet han skriver på gör att man bara vill fortsätta läsa, ända tills den tar slut.

Han skriver väldigt levande. Det känns som man är med Yngwie på Ten Oaks på sättet när han skriver, och bilden målas upp ännu tydligare tack vare bildmaterialet som även är publicerat i boken.

Jag har inte vetat alls mycket om Yngwie innan denna boken, och varit måttligt intresserad av honom, inte mer än att jag erkänner honom som en av världens bästa gitarrister. Men, inte ens jag kunde lägga ner boken. Så intressant och välskriven var den. Har inga alls problem att se hur någon som är ett Yngwie fan inte skulle älska den här boken.

// Sara Köhler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: